Mond el a történeted

Várjuk élményeid a Svájcba költözéssel és az itteni életeddel kapcsolatban. A jogi és bürokratikus dolgok mellet úgy gondoljuk hogy fontos a személyes történetek megismerése. Hisz minden sikeres kiköltözést és munkavállalást rengeteg erőfeszítés előz meg. Kérlek írjátok meg személyes beszámolótokat nekünk. Miként éltétek meg ezt a nem kis változást.

  • Mik voltak azok az érvek amiért a külföldre költözés mellet döntőteket?
  • Milyen volt az első munkanapotok?
  • Milyen volt találkozni először a Schweizerdeutsch-al?
  • Mit szeretsz legjobban Svájcban.

A fenti felsorolás csak példákat tartalmaz. Várjuk a te élményeid. Ahogy te élted meg.

Meséld el a te történeted!

Fontos tudni!

  • A beküldött történénetekben kizárólag keresztneveket használj.
  • Írd meg hogy milyen szakmai ismeretekkel és nyelvismerettel indultál neki Svájcnak. 
  • A beérkezett beszámolókat alap esetben anonim módon tesszük közzé. Ha nem szeretnéd hogy a történeted anonim formában jelenjen meg kérlek jelezd nekünk ezt az üzenetedben.
  • Kérlek ne használj trágár szavakat.

Történeted várjuk a tortenetem@svajcimunkamagyaroknak.hu email címre

Köszönjük hogy megosztod velünk az élményeid svájcival kapcsolatban. Hiszünk abban hogy ez erőt és bátorságot ad mások számára

Berentés Zoltan vagyok, 2007.07.28-án érkeztem Genfbe.
Először is, nagy örömmel olvastam az eddigi, heti bemutatkozásokat, fontos, hogy pozitív történeteket is olvassunk és bátorítok ezúttal mindenkit, mutassa be bátran a Svájcba vezető személyes útját.
Nem szerepelt a terveimben egyáltalán a Svájcba költözés, bár emlékszem az olvasni még nem tudó gyermekre, aki imádta lapozgatni kedvenc képeit a Panoráma Útikönyv sorozat „Svájc” kötetében.
Fiatal, de komplett exisztenciát sikerült felépítenem 28 éves koromra, fiatalon házasodtam, majd váltam el és egy új ismeretség okán hagytam el Budapestet 7 év szakmai sikereit követően a távközlési szektorban.
A kezdeti lelkesedésem, kecsegtető munkaszerződés a nemzetközi távközlési hivatalban (ITU) bebizonyosította, hogy az angol nyelv felsőfokú ismerete Svájcban számomra nem lesz elegendő.
Dolgoztam lópedagógia magánvállalkozásban, mint kisegítő, majd a svájci posta munkaszerződése várt aláírásra.
Nem sikerült, az aláírás pillanatában elutasítottak, mivel nem tudtak végül egy külföldi számára tartózkodási -és munkavállalási engedélyt kezdeményezni, majd közel 100 további negatív választ követően 2008 május 1-től nehéz, fizikai munkát vállaltam Biel/Bienne-ben egy több, mint 100 éves svájci vasgyárban, ahol 4 évet dolgoztam.
Hálás vagyok, mivel a magyarországi félbemaradt főiskolai tanulmányaimat 2010-ben befejeztem közgazdászként, párhuzamosan a napi 12 órás fizikailag és szellemileg is embertpróbáló munkanapjaim alatt. Szabadságaim évekig vizsgákkal teltek, illetve a francia nyelvet tanultam meg Skype oktatással már felsőfokú szintig (Delf-Dalf nemzetközi diplomával).
Nem kaptam meg a beigért promóciót a vasgyárban, más irányt szántak számomra, ami nem egyezett a szakmai céljaimmal, ezért 2010-ben visszaköltöztünk Genfbe, mesterképzésem, mint okleveles közgazdász folytatódott és a neuchâteli egyetemen is befejeztem 1 év MsC képzést.
2012-ben kaptam lehetőséget egy kis, genfi brókercégben, ahol a biztosítás és előtakarékosság bázisképzését is biztosították. Szükségessé vált hamar a svájci bank -és biztosítási szervezet (FINMA) regisztrációja, 2013.01.01-től kizárólag személyes bejegyzést követően hivatalos a pénzügyi és biztosítási tevékenység. Ügyfeleim kizárólag ismerős és baráti köröm néhány száz személye volt abban az időszakban.
2014.09.01-től a SwissLife, a legrégebbi svájci életbiztosítási társaság tanácsadója lettem, aki 3 éves aktív képzés mellett biztosította a fenti hivatalos bejegyzést a FINMA-nál.
Nagyon hálás vagyok, mert a közel 6 éves szakmai tevékenységem során a magyar honfitársaim között közel 2000 fős és több, mint 100 svájci cég aktív tanácsadójává váltam, bizalmukat ezúton is köszönöm szépen.
(nem magyar ajkú ügyfeleim száma közel a duplája, de a prioritás ma is a magyar közösség)
A kitartó, lelkiismeretes, szorgalmas és munkaórákat nem számláló ügyfélorientált munkavégzés számomra az egyetlen út, a szakmai sikereim nem maradtak el, viszont az ügyfeleimnek a mai piaci helyzetben a svájci Allianz csoport, mint globális pénzügyi és biztosítási tanácsadónak az egyetlen reális alternatíva, 2020.06.01-től büszkén csatlakoztam.
Köszönöm az eddigi megtisztelő bizalmukat, Önökért dolgozom és dolgozunk a mindennapokban, sok szeretettel állok rendelkezésükre biztosítási optimalizálásban, maximális és Svájcban legális adókedvezmények eléréséért, pénzügyi terveik sikeres megvalósításában, illetve svájci ingatlantulajdonossá válásban, ami gazdaságosabb hosszú távon, mint a bérleti viszony.
Baráti üdvözlettel,
Berentés Zoltan
zoltan.berentes@allianz.ch